Aziz Dedenin Gezgin Atölyesi

Nesin Vakfı

Aziz Dede’nin Gezgin Atölyesi bir Nesin Vakfı projesidir. Kahramanmaraş depremleri sonrasında, 2023 yılı Haziran ayından 2024 yılı Eylül ayına kadar, Hatay’ın Samandağ ilçesinde sabit bir merkezde ve haftanın 1 günü gezici olarak farklı köylerde ve okullarda sanat ve tasarım alanında atölyeler yürüttük.

Zemberek ekibinden Alper Kerpiççi ve Cansu Yalçıner olarak ayda 1 hafta olmak üzere, çocuklarla çalışsarak, projeye sahada içerik ve eğitmen desteği verdik.

Çocuklar ile; "topluluk olmak, kutu oyunu tasarımı, stop motion film atölyeleri, hikaye tasarımı, koku atölyeleri, görsel tasarım, temel elektronik" gibi alanlarda atölyeler gerçekleştirdik.

Ayrıca bölgede çalışan eğitmenler, öğretmenler ve sivil toplum çalışanları ile kapasite geliştirme üzerine farklı eğitmen eğitimlerinde yer aldık. "Çocuk odaklı bir atölye tasarlamak" ve "eğitim ortamlarında yaşanabilecek problemlere tasarım odaklı düşünme yaklaşımıyla çözüm stratejileri üretmek" konularında atölyeler gerçekleştirdik.

2023 - 2024

Tasarım Odaklı Düşünme Metotları ile Mekan Tasarımı

2024 Temmuz ayında, Aziz Dede'nin Gezgin Atölyesi olarak yaklaşık bir yıldır çalışmalarımızı sürdürdüğümüz alanda, bu kez düzenli atölyelerimizin dışında özel bir planlamayla çocuklarla birlikte yoğun bir hafta geçirdik. Toplam 15 saat süren bu süreçte, Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisini uygulamalı olarak deneyimledik. TOD Mekan Tasarımı atölyesini, 2024 yılı Haziran ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 farklı çocuk grubu ile beraber 2 defa uyguladık.

Atölyemizin ilk adımında TOD'un temel adımlarını tartıştık. Hataların öğrenme sürecindeki yerini, kısıtlamaların yaratıcılığı nasıl besleyebileceğini dair pratikler yaptık.

Ardından alanı birlikte gezerek karşılaştığımız sorunları belirledik ve çözüm üretmek üzere gruplara ayrıldık. Her grup, seçtiği sorunu tanımlayıp araştırmalar yaptı, yaratıcı fikirler geliştirdi ve bu fikirleri prototiplere dönüştürdü.

Geri bildirimlerle prototiplerini geliştiren çocuklar, ardından gerçek üretim için planlama ve hesaplamalar yaptı. Dikiş diktiler, ahşapları vidaladılar, boyadılar, zımparaladılar ve birlikte ürettiler.

5 günün sonunda üç farklı proje hayata geçti:

  • Bisikletler için güvenli bir park alanı

  • Çocukların ve ziyaretçilerin etkinlik alanında zaman geçirebileceği gölgelik bir alan

  • Dinlenmek için masa ve banklardan oluşan bir oturma köşesi

  • Atölye mekanı içerisinde bir kitaplık

  • Atölye alanının bulunmasını kolaylaştırmak üzere yönlendirme tabelaları

Bu üretim süreci, yalnızca fiziksel çıktılarla değil; sorumluluk alma, birlikte düşünme, karar verme ve üretme becerileriyle bir deneyime dönüştü.

Özgün Dündar

Ayşe Çetintaş

Burak Göçen

Alper Kerpiççi

Cansu Yalçıner

Sema Nur Özkan

Fırat Korkma

Kevser Bora

Mihriban Randa

Nedim Buğral

Süleyman Cihangiroğlu

Servet Cihangiroğlu

Eylem Yaren Dokur

Sinem Yılmaz

Savaş Gültekin

Bulut Keskiner

Furkan Erener

Cansel Uzun

Zeynep Yılmaz Ekmekçi

Mine Akkaya

Kübra Köprülüoğlu Aşanlı

Hüseyin Melih Aşanlı

Asuman Yalçıner

Ilgın Deniz Dokur

Esra Vatansever

Gözde Uskur

Mehtap Yılmaz

Ezgi Keskin

Serdar Avcıoğlu

Ayda Dali

Kurt Lütfi Leopold Heilbronn

Püren Şenyuva

Özcan Yurdalan

Atike Zeynep Kılıç

Meltem Kora

Fırat Bingöl

Tolga Erdoğan

Ceyda Özdemir Ertan

Cansu Çakar

Proje Ekibi